Proizvodi - rakije

 Viljamovka  -  Šljivovica  -  Lozovača  -  Travarica  -  Marelica  -  Dunja

 

 Stol RAKIJE

 Cjenik...

 Domaće voćne rakije proizvedene novim tehnologijama, koje sadrže arome voća od kojeg su proizvedene i zadovoljavaju kriterije o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda.

PROIZVODNJA RAKIJE OD RAZNOG VOĆA

DIO JE TRADICIJE NAŠIH KRAJEVA

U narodu rakija slovi kao prirodan lijek za tegobe sa želudcem, a osobito je popularna kao aperitiv ili digestiv. Rakija od šljiva ili šljivovica jedna je od najcjenjenijih pića u nas, a sama priprema kvalitetne šljivovice zahtijeva dobru opremu i iskustvo.

Berba i ukomljavanje šljiva i drugog voća

Za dobivanje rakije najbolje kvalitete treba odabirati zdrave i potpune zrele plodove šljive ili drugog voća, jer tada sadrže najviše šećera, što se može izmjeriti raznim uređajima, a najbolji i naj jednostavni je refraktometar.
Za temeljitiju i uspješnu fermentaciju plodove je potrebno odkoštiti i staviti u čiste drvene kace, plastične ili inox bačve, do 4/5 zapremnine. Punjene kaca najbolje je raditi po suhom i toplom vremenu u jednom danu kako bi se spriječilo eventualno kvarenje sirovine. Šljivama i drugom voću može se dodati 2-5 % šećera po mogućnosti voćnog šećera (ovisno o količini sladora u voću) kako bi se poboljšala fermentacija. Također, za bolju i sigurniju fermentaciju komini se mogu dodati selekcionirani kvasci (30 g kvasca na 100 g usitnjene komine) koji se mogu kupiti u poljoprivrednim ljekarnama.
Kace odnosno bačve valja dobro zatvoriti kako bi se fermentacija odvijala bez prisutnosti zraka i staviti na tamno mjesto na temperaturu od 15-20°C, te po mogućnosti održati stalnu temperaturu tijekom cijele fermentacije. Kominu valja miješati svaka dva dana. Ovisno o vremenskim uvjetima fermentacija traje 20 – 30 dana. Proces vrenja je završen kada se izmjeri 0% šećera u prevreloj komini, što znalci znaju prepoznati po mirisu – ne osjeća se neizdrživi miris koji je bio prisutan tijekom fermentacije te se osjeća specifičan miris alkohola.
Tada je pravi trenutak za destilaciju rakije, a ukoliko se komina ne može destilirati u tom trenutku, spremnike sa kominom je potrebno dobro hermetički zatvoriti dok se ne ukaže prilika za destilaciju.


Proizvodnja (pečenje) rakije
Komina od šljiva i drugog voća peče se u destilacijskim aparatima za dvokratnu destilaciju, ili jednokratnu destilaciju, ako kotao sadrži kolone, tj frakcije za odstranjivanje svih nečistoća iz alkohola. Za početak, s komine valja maknuti gornji sasušeni i pljesnivi dio koji nastane ako se komina ne miješa, te zdravom kominom napuniti kotao do 2/3 zapremnine. U početku pečenja vatra pod kotlom treba biti jača, a nekoliko minuta prije početka vrenja vatru valja smanjiti. Destilacija traje 2-3 sata i odvija se polako što olakšava posao hvatanja frakcije. Naime, kada poteče tanki mlaz rakije to je prvenac koji sadrži veliki postotak hlapivih spojeva i koji je zbog loše kvalitete najbolje baciti. U pravilu, na 100 L komine prvenac iznosi 3-6 dl. Sljedeća frakcija je tzv. srce i predstavlja najkvalitetniji dio destilata odnosno meku rakiju. Posljednja frakcija je tzv. patoka koja ima znatno manji postotak alkohola od meke rakije i također ne predstavlja kvalitetnu rakiju. Kako bi se dobila rakija vrhunske kvalitete mekanu rakiju je potrebno još jednom destilirati ako je destilirana u kotlu za dvokratnu destilaciju. (Ukoliko se destilacija vrši u kotlu koji sadrži kolone, dvokratna destilacija nije potrebna, ali se mora voditi stroga kontrola I, II i III toka). Prije toga kotao valja rastaviti i dobro oprati. Nakon toga, kotao se puni mekanom rakijom, ponovno do 2/3 zapremnine. Postupak je isti kao i kod prve destilacije, samo se odvija 4-5 sati kako bi se koncentrirale aromatične tvari. Ponovno se odvajaju frakcije: od 100 L mekane šljivovice ponovnim pečenjem dobiva se 1 litra prvenca, 30 L prepečenice, oko 25 L patoke i ostatak koji ostaje u kotlu. Kako bi rakija bila ugodna za piće dobivena prepečenica (srednja frakcija) razblažuje se destiliranom vodom ( oko 14 L destilirane vode na 30 L rakije). Rakiju, zatim, valja staviti u bačvu (najbolje od hrastovine) na odležavanje kako bi se razvio harmoničan okus i poželjna boja. Što dulje rakija odleži tim boje, a minimalno odležavanje (tkz. zrioba rakije) traje oko 6 mjeseci.

Search